Apakah itu Kanser Kalenjar @ Kanser Lymphoma | Awas!! Jangan pandang remeh kanser ini

Rabu, Ogos 17, 2016 Unknown 0 Comments


Kanser Kalenjar @ Kanser Lymphoma

Salam semua, hari nie Mie nak berkongsi sikit berkaitan kanser kalenjar atau lebih dikenali sebagai Lymphona. Ia adalah merupakan kanser kalenjar darah yang mana sel darah putih lymphocytes akan menggandakan bilangannya sehingga terlalu banyak dan tidak matang. Hasil dari daripada pembacaan Mie, pesakit lymphoma juga akan mengalami bengkak pada kalenjar nodus lima di leher, ketiak dan celah kelengkang.

Kalenjar nodus limfa ini akan membengkak kerana terdapat kuman yang boleh menyebabkan jangkitan kuman di dalam tubuh. Ia juga akan menyebabkan sel-sel darah putih lymphocytes tidak normal akan berkumpul di bahagian tersebut dan membentuk bengkakkan kanser.

Sel-sela kanser ini akan merebak ke seluruh tubuh dan mengganggu bekalan oksigen dan nutrien Limfoma merupakan kanser SEL DARAH PUTIH yang disebut sebagai limfosit-B atau sel-B dan sejenis kanser yang melibatkan kelenjar. Sel tersebut cepat menggandakan diri dan membentuk tumOr manakala sistem kelenjar berperanan untuk membawa cecair dan darah putih melalui tubuh. 

Limfoma pada Otak atau urat saraf tulang belakang disebut sbg limfoma susunan pusat (SSP). Seperti kebanyakkan kanser yang lain, kanser ini terjadi apabila sel kelenjar berkembang tanpa kawalan dan keadaan ini akan menyebabkan tumor tumbuh dgn lebih banyak. Sekiranya keadaan ini tidak dapat dikawal pesakit akan merasa sedih atau membengkak pada seluruh tubuh.TANDA-TANDA ANDA DISERANG LIMFOMA..

Tanda serangan pertama limfoma sangat mudah dikenalpasti iaitu:

1. Merasa ketulan atau gumpalan pada leher, perut, bawah lengan atau pangkal paha 

2. Sukar bernafas

3. Kerap demam

4. Kesan merah pada kulit, 
pening2 dan muntah

5. Sakit perut

6. Hilang berat badan


7. Batuk " Testimoni dari pak sedara Ana sendiri yang ada kanser kelenjar. Masih dalam proses pemulihan tetapi bila amalkan Vivix memang nampak improvement.

Bengkak kelenjar sebesar buah kedondong pada bahagian leher dah surut macam biasa. Pak sedara ada bagitau mak Ana yang dia rasa bertenaga sket selepas minum Vivix.
Baru sebulan guna Vivix. Tak habis sebotol pun lagi dah nampak perubahan positif. Alhamdulillah ".


Untuk info lanjut hubungi Mie : 010.3694948


0 ulasan: