Migrain Boleh di Rawat | Tiada Lagi Ubat Tahan Sakit

Selasa, Jun 07, 2016 Unknown 0 Comments
Assalamualaikum

Migrain selalu menyerang kaum wanita berbanding kaum lelaki, sebut pasal migrain nie, Mie nak kongsi dengan korang semua pasal migrain ye, sebab Mie sendiri pernah alami sakit ni. Pesakit akan mengalami sakit pada sebelah bahagian kepala diikuti juga dengan muntah-muntah dan lemah seluruh badan.

Selalu Mie hanya bergantung dengan ubat tahan sakit sahaja, sekarang nie Mie dah bebas daripada sakit nie. Hanya dengan amalkan vitamin dan juga menjaga pemakanan, perlu diingat ye, pesakit migrain perlu elakkan minuman berkafien seperti kopi, nescafe dan juga minuman 3 in 1. 

Hari nie Mie tak nak cerita pasal ubat tahan sakit tapi Mie nak cerita macam mana sakit ini dirawat dengan pengambilan vitamin. Sebelum itu, kita kenali dahulu bagaimana simptom-simptom terjadinya Migrain nie.  


Simptom-simptom Migrain adalah : 


#1. Prodrome - Beberapa hari sebelum migrain menyerang, anda mungkin akan mengalami perubahan kecil. Antaranya adalah : 


1. Sembelit
2. Kemurungan
3. Ketagihan Makanan 
4. Hiperaktif
5. Mudah marah
6. Kekakuan leher
7. Menguap secara tidak terkawal 


#2. Aura - Kebanyakkan orang akan mengalami aura yang boleh berlaku seketika, serta-merta, sebelum atau ketika sakit kepala. Tanda-tandanya termasuklah ;

1. Pemikiran mengelirukan atau pengalaman persepsi lampu pelik, lampu berkilauan atau berkelip
2. Rasa mencucuk-cucuk seperti cucukan pin dan jarum di tangan atau kaki
3. Ketegangan di bahu, leher atau anggota badan 
4. Bau yang tidak menyenangkan 


#3. Sakit Kepala - sakit kepala memang sinonim dengan migrain. Ia bukan sahaja melibatkan kepala malah ada kalanya seluruh tubuh dan boleh berlanjutan sehingga 72 jam. Antara tanda-tandanya ialah :

1. Phonophobia atau peka terhadap bunyi
2. Fotofobia atau peka terhadap cahaya
3. Loya atau muntah
4. Hidung tersumbat 
5. Menggigil 
6. Depresi
7. Dehidrasi
8. Kebingungan 


#4. Postdrome - walaupun sakit kepala sudah reda, ada kalanya serangan migrain masih belum tamat. Boleh juga berlakunya postdrome yang menyerang selepas bebas daripada sakit kepala. Walaupun prodrome dan aura dialami tanpa rasa sakit kepala, postdrome masih boleh berlaku. Fasa terakhir dikenali sebagai postdrome yang berlaku selepas serangan migrain. Pada masa ini, pesakit mungkin merasa amat letih. Sesetengah pesakit melaporkan ia umpama berada di awang-awangan. Gejala postdrome antaranya ialah : 

1. Tahap kecerdasan menurun 
2. Hilang daya fokus dan daya kefahaman berkurang 
3. Letih 
4. Depresi 


Bagi kaum wanita yang mengalami Migrain, anda perlu tahu bahawa masalah haid tidak teratur juga menjadi salah satu punca Migrain berlaku. 


Vitamin yang boleh membantu dalam masalah Migrain ini adalah :


B-Complex ~ Kaya dengan vitamin B2 (riboflavin) dan B6 (pyridoxine) yang dapat mengurangkan sakit akibat migrain. B-Complex juga mencegah depresi dan strok.

Ostematrix ~ mengandungi magnesium yang mencegah kekejangan pembuluh darah yang merupakan salah satu punca migrain. Magnesium juga mengurangkan frekuensi sakit kepala.

Semoga perkongsian Mie dalam entry kali nie, dapat membantu anda semua bebas dari penyakit Migrain ini ye. Hubungi Mie : 010.3694948 untuk tempahan Set Migrain 


0 ulasan: