Merawat Denggi Sebelum Ia Membawa Maut

Selasa, Jun 21, 2016 Unknown 0 Comments

Assalammualaikum

Sebut denggi nie teringat suami kena demam denggi setahun yang lalu, takut tengok hari-hari ambik darah tapi paltlet darah makin jatuh. Demam denggi nie dah la boleh bawa maut. Hari ni mie nak kongsi bagaimana merawat denggi sebelum ia membawa maut.


Apa itu Denggi?


Denggi nie adalah sejenis penyakit yang dibawa oleh nyamuk Aedes. Pesakit yang dijangkiti virus denggi ini akan mengalami demam denggi. Demam denggi nie terbahagi kepada dua iaitu demam denggi biasa dan juga demam denggi berdarah atau sindrom renjatan denggi

Bagaimana demam denggi nie terjadi?


Vektor (pembawa) virus demam denggi ini adalah nyamuk Aedes aegypti dan Aeges albopictus. Nyamuk ini akan menghisap darah manusia yang dijangkiti (perumah) dan Nyamuk ini mampu menyebarkan penyakit ini dalam jangka masa 8-12 hari.

Virus ini akan berkembang di dalam kelenjar air liur nyamuk dan kemudiannya dipindahkan kedalam tubuh manusia yang sihat melalui gigitannya. Manakala nyamuk betina yang telah dijangkiti virus ini akan memindahkan virus tersebut di dalam telor seterusnya menjangkiti anak nyamuk yang baru menetas.

Virus yang telah memasuki tubuh manusia akan mengambil masa 3-7 hari untuk berkembang sebelum menunjukkan gejala demam denggi.

Tanda-tanda demam denggi


 1. Demam kuat secara mengejut
 2. Demam berterusan
 3. Sakit teruk pada bahagian tulang-tulang, otot sendi dan biji mata
 4. Ruam atau bintik merah di kulit
 5. Pendarahan di bawah kulit, pada hidung serta gusi
 6. Sakit kepala
 7. Hilang selera makan 
 8. Muntah-muntah 
 9. Sakit perut
 10. gatal-gatal pada badan.

Perlu ingat ye, jika anda mengalami tanda-tandaseperti di atas adalah dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan doktor. Sehingga kini masih belum ada lagi sebarang vaksin untuk demam denggi.

Macam-macam petua yang kita dengar untuk untuk sembuhkan demam denggi, antaranya adalah 100plus, air rebusan betik dan sup ketam. Demam Denggi juga sebenarnya boleh dirawat dengan pengambilan supplemen

Cadangan Supplemen untuk Demam Denggi
 • Nutriferon - berperanan dalam memberi signal kepada badan untuk menghasilkan antibodi semulajadi untuk melawan virus denggi. Nutriferon bertindak secara semulajadi dan ia selamat untuk badan kita


 • Vita C - Membantu kuatkan imunisasi badan kita


 • ESP - Diambil untuk memberi tenaga kepada kita, kerana pesakit denggi selalunya hilang selera makan. Ini menyebabkan badan kita lemah dan tidak bermaya

 • Performanc Drink (PD)- Berfungsi untuk mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan kita, PD ini seperti minuman 100plus juga yang membantu memberi tenaga kepada pesakit.

Ingin dapatkan supplemen untuk merawat denggi boleh w/a Mie : 010.3694948. Ikthiar sebelum terlambat 
0 ulasan: