[Testimoni] Pesakit Strok Kembali Pulih dengan VIVIX

Jumaat, Mei 27, 2016 Unknown 0 Comments
Assalammualaikum....


Nak kongsi kisah isteri yang bagi vivix pada suaminya yangg menghidap strok. Beliau terlantar kerana sel otak kirinya telah mati. Apabila sel otak kiri mati, pesakit akan hadapi masalah pertuturan, dan anggota badan yang berkaitan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Sebelum tu, saya nak cerita sikit apa itu strok dan anda juga boleh baca lebih lanjut dalam entry Mie yang lepas bagaimana vivix membantu pesakit stroke

Strok ini adalah serangan pada otak yang berlaku secara tiba-tiba. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan tidak mengira waktu. Apabila ia berlaku, otak akan mengalami kekurangan oksigen dan sel otak boleh mati.


Jenis-Jenis Strok

Terdapat 2 jenis strok iaitu Hemorrhagic dan Ischemic.


(1) Hemorrhagic:

  • Ianya jarang berlaku, hanya 15% sahaja kes strok adalah jenis ini tetapi ia adalah penyumbang kematian yang agak besar juga iaitu sekitar 40%. Jarang berlaku tapi ianya sangat bahaya.

  • Ia boleh berlaku disebabkan Brain aneurysm (masalah pada salur darah pecah) atau pun salur darah lemah dan bocor. Darah yang bocor tadi akan memenuhi otak dan menyebabkan keradangan dan tekanan pada otak. Hemorrhagic ini maksudnya salur darah pecah dekat otak, memenuhi sini dan menyebabkan strok.


(2) Ischemic:

  • Ini jenis strok yang biasa berlaku. Ia berlaku apabila salur darah yang akan ke otak dihalang oleh blood clot (ada pembekuan pada saluran tersebut).

  • Biasa ini berlaku pada orang yang ada darah tinggi atau mereka yang ada kolesterol tinggi juga tidak terlepas, kerana kolesterol ini boleh menyumbat salur darah dan membentuk clot tadi. Apabila darah tak dapat sampai ke otak, maka berlakulah strok. Strok jenis Ischemic ni biasanya dikaitkan dengan kolesterol tinggi.

" Saya Hafza Aein... Ini Suami saya yang mengalami stroke pada April 2014. Doktor mengesahkan otak kirinya membengkak dengan cepat. Hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Saya bersetuju tanpa berfikir panjang kerana tiada pilihan lain.

Pada Mei 2014, suami saya masih lagi tidak sedar dan doktor memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami. Sama ada tidak dapat mengingat siapa diri dia dan ahli keluarga, atau boleh ingat tapi cepat lupa ataupun mengalami masalah pertuturan.

Alhamdulillah ... Allah Maha Besar... bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga. Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Mulai dari itu, saya cuba bagi dia VIVIX setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah setelah hampir setahun, saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap. Suka saya doktor cakap macam tu "Ingin dapatkan vivix, sms/whatsapp Mie : 010.3694948 untuk konsultasi.

0 ulasan: