Set berpantang terbaik | Elakkan Bentan dan juga Milk Booster

Selasa, Mei 17, 2016 Unknown 1 Comments
Berpantang adalah satu tempoh dimana proses rawatan atau penyembuhan bagi ibu-ibu setelah bersalin, Penjagaan kesihatan semasa dalam tempoh berpantang amatlah penting agar tidak berlakunya Bentan ketika berpantang  dan mampu menyusukan bayi dengan sempurna.


Pengambilan Ubat/ Vitamin dalam proses berpantang adalah penting untuk membantu ibu-ibu sentiasa bertenaga dan cergas kembali selepas proses kelahiran berlaku. Set berpantang terbaik yang mampu elakkan bentan dan juga sebagai Milk Booster adalah Vivix. Hari nie Mie nak kongsi testimoni ibu-ibu yang mengambil Vivix ketika berpantang.


Testimoni ibu berpantang 

" Makan vivix dalam pantang luka jahit banyak sangat 
sampai nak duduk pun menangis nak duduk, nak jalan lagi la,
 3 hari makan vivix terus hilang sakit.

Consume vivix dalam pantang... milk booster yang superb... badan bertenaga extra. 
Alhamdulillah ramai tegur nampak sihat walaupun masih dalam pantang "

Testimoni ibu berpantang 

" Ada 1 malam tu saya dah xtahan dh sakit badan, kali ke2 klu xsilap.. Sy try ambik vivix + ostematrik.... Esoknya bangun dah hilang Bentan tu

Mula-mula mcm fikir ye ke sebab ambik vivix, tapi bila kali ke3 kena
sy try buat benda yang sama ambil vivix + ostematrik.... mmg lega
so saya yakin memang bentan hilang sebab vivix la.... "


Bentan bermaksud sakit semula setelah hampir sembuh semasa proses rawatan selepas bersalin. Jika ibu-ibu tidak menjaga diri ketika tempoh berpantang, mereka ini berisiko untuk mengalami sakit semula atau bentan. Bentan boleh terjadi pada penghujung tempoh berpantang atau setelah habis berpantang.


Tanda yang boleh menyebabkan bentan adalah ibu mengambil makanan sejuk atau terlanggat benda keras. Kesan daripada itu badan akan berasa sejuk dan seperti hendak pitam atau demam. Perkara ini berlaku adalah kerana dalaman ibu masih belum sembuh sepenuhnya.


Bagi mengelakkan ibu terkena bentan, penjagaan diri ketika berpantang perlu diberi perhatian serius. Ibu haruslah menjaga pemakanan, banyakkan berehat dan elakkan dari terkena jangkitan kuman.

1. Jaga pemakan ~ Pemakan turut mempengaruhi masalah bentan. Oleh itu pastikan ibu mengamalkan pemakanan sihat dan berkhasiat khusus untuk ibu berpantang. Antara makanan bersifat sejuk dan boleh menyebabkan wujud angin dalam perut yang mesti dielakkan seperti kangkung, kacang panjang, labu air, kubis,terung, nangka muda. 

2. Banyakkan berehat ~ selepas bersalin, ibu perlu banyak berehat, jangan terlalu aktif membuat kerja rumah atau mengangkat objek berat. Minta bantuan suami atau penjaga untuk membantu.

3. Elakkan jangkitan kuman ~ ibu selepas bersalin mudah mendapat jangkitan kuman pada bahagian peranakkan, rahim, saluran atau pundi kencing. Oleh itu kebersihan diri haruslah dijaga untuk menggelakkan jangkitan kuman.
sms/whatsapp for order : Mie 010.3694948


Luka Bersalin Cepat Sembuh 1 ulasan:

  1. Kena jaga betul-betul kan ibu berpantang ni jangan sampai bentan.

    BalasPadam