Mencegah dan Merawat Batu Karang Sebelum Parah

Sabtu, Mei 21, 2016 Unknown 1 CommentsAssalammualaikum, dalam entry kali nie Mie tertarik nak bercerita mengenai batu karang. Bagaimana Batu Karang ini oleh dicegah dan dirawat sebelum ia parah. Kebanyakkan pesakit batu karang terdiri daripada golongan lelaki berbanding wanita.

Air Kencing yang terbentuk di dalam buah pinggang akan mengalir melalui struktur tiub yang di panggil ureter ke pundi kencing sebelum dikeluarkan. Batu karang atau kalkuli ini boleh ditemui di mana sahaja pada buah pinggang, ureter atau pundi kencing. Batu karang ni biasanya ditemui di bahagian atas saluran kencing (buah pinggang atau ureter)
Gejala dan Tanda-tanda Batu Karang


Batu karang di buah pinggang biasanya tidak menyebabkan kesakitan dan mungkin ditemui secara tidak sengaja semasa pemeriksaan ultrasound atau x-ray abdomen untuk sebab-sebab yang lain. 

Batu karang yang bersaiz kecil mungkin boleh keluar tanpa rasa sakit atau juga boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat bermula daripada belakang hingga ke kemaluan dengan rasa mual atau muntah yang biasanya disebut sebagai 'Renal Colic'

Keadaan ini terjadi apabila batu itu bergerak melalui salur ureter yang sempit dan mengecut untuk mengeluarkannya. Sesetengah pesakit akan merasa sakit yang tajam pada testikel mereka atau sakit pada kemaluan semasa proses membuang air kencing. Kemungkinan akan ada darah di dalam air kencing pesakit tersebut.

Batu karang yang bersaiz besar pula tidak boleh keluar dengan sendiri dan mungkin tersekat di ureter dan menyebabkan halangan. Ini akan menyebabkan sakit yang berterusan dan pasakit akan mengalami demam jika terdapat jangkitan kuman.

Kebiasaannya peakit batu karang di buah pinggang akan merasa sakit dan sengal-sengal di bahagian belakang. Sakit ini berpunca daripada pergerakan atau perubahan postur yang biasanya disebabkan oleh sakit yang berpunca daripada tulang ataupun otot.

Kaedah rawatan batu karang adalah :  • Extracorporeal Shockwave Lithotripsy (ESWL) - prosedur rawatan biasa di mana pesakit akan baring di atas meja khas dan gelombang akan dikeluarkan oleh sejenis mesin menembusi badan pesakit. Ia bertindak untuk memecahkan batu tersebut kepada ketulan kecil. Batu tersebut akan keluar melalui air kencing.  

  • Percutaneous Neprolithotomy - prosedur rawatan jenis ini pula, doktor akan melakukan pembedahan kecil di bahagian buah pinggang untuk membentuk laluan bagi memasukkan alat untuk melakukan proses pecahkan batu tersebut dengan mengunakan sumber laser, ultrasound atau angin.   

  • Ureteroscopy - Rawatan jenis ini pula doktor akan masukkan sejenis alat melalui urethra, pundi kencing dan ureter bagi tujuan memecahkan batu tersebut. Pesakit akan di bius penuh dan prosedur ini hanyalah rawatan untuk batu karang yang bersaiz besar

  • Pembedahan Terbuka - Batu karang yang bersaiz besar akan menggunakan rawatan kaedah ini, namun prosedur rawatan jenis ini jarang dilakukan kerana masih ada pilihan rawatan jenis lain seperti di atas. Rawatan yang lebih mudah menjadi pilihan pesakit batu karang kini.

Pencegahan yang boleh di ambil agar pembentukan batu karang tidak terjadi lagi, pesakit di nasihatkan agar meminum sekurang-kurangnya 2-3 liter air putih sehari.

Selain itu, pembentukan batu karang juga boleh dicegah dan dirawat dengan pengambilan supplement, supplement yang dicadangkan untuk pencegahan dan rawatan batu karang adalah vivix. Mesti ada yang tertanya-tanya kan, betul ke hanya dengan supplement batu karang mampu dirawat dan dicegah?

So hari ni Mie nak share bagaimana vivix membantu pesakit batu karang dan anda boleh baca sendiri testimoni pesakit yang berjaya sembuh, setelah ikthiar dengan vivix.

Bagaimana penyakit batu karang ni boleh dicegah dan boleh dirawat dengan vivix? 


Apa yang kita tahu vivix mampu memperbaiki dan melindungi selular DNA supaya sentiasa dalam keadaan baik. Selain itu vivix juga melambatkan penuaan sel badan serta menggalakkan mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam tubuh.

Setiap penyakit yang menyerang adalah disebabkan kegagalan mitokondria menghasilkan tenaga. Vivix menggalakkan pembentukan Mitokondria untuk meningkatka tahap tenaga dalam badan untuk melawan penyakit dan ketidakstabilan badan.

Vivix bukan sahaja membantu tubuh kita detoks malahan ia juga menjaga kesihatan tubuh pada peringkat selular. Disini saya akan share testimoni pesakit batu karang yang ikhtiar untuk sembuh dengan vivix.
Ingin ikhtiar dengan vivix? sms/whatsapp Mie : 010.3694948 untuk menikmati harga diskaun, dapatkan vivix dengan mendaftar sebagai ahli, yuran keahlian hanya sekali seumur hidup.


1 ulasan: