Luka Bersalin Cepat Sembuh, Sihat dan Cergas tak macam dalam pantang | Apa yang ibu ni makan??

Jumaat, Mei 13, 2016 Unknown 2 Comments


Berpantang.... Ramai ibu-ibu hari nie yang memilih untuk berpantang sendiri, bersalin normal atau secara pembedahan amatlah perlu penjagaan yang sempurna. Tempoh berpantang adalah tempoh pemulihan bagi ibu-ibu dan juga proses penyembuhan luka semasa bersalin, luka haruslah dijaga agar tidak dijangkiti kuman agar cepat sembuh.


Ada juga ibu-ibu yang tidak menjaga pantang sehingga mengalami bentan. Bentan nie terjadi bila mana ibu yang lepas bersalin mengalami rasa sejuk yang luar biasa sehingga menggigil, seakan-akan demam.

Jenis-jenis Bentan


 • Bentan peranakan : ibu akan rasa sakit pada ari-ari dan boleh juga sampai tumpah darah 
 • Bentan urat : ibu akan rasa bisa pada urat dan sendi 

Apakah punca yang menyebabkan bentan?


 • Mandi pada waktu malam
 • Tidak memakai stokin
 • Tidak bertungku
 • Makan makanan sejuk
 • Terlanggar atau tersadung ibu jari kaki

Bentan ni boleh dielakkan dengan berpantang cara yang betul. Ibu-ibu jangan la abaikan kesihatan diri, walaupun sibuk uruskan rumahtangga semasa dalam pantang. Pemakanan semasa dalam pantang perlulah dijaga, selalu bertungku dan makan atau minum makanan yang boleh memanaskan badan. 


Jadi jom kita layan video ni dulu, pengalaman seorang ibu yang berpantang sendiri, luka bersalinnya cepat sembuh, sihat dan cergas tak macam orang dalam pantang. Apa yang dia buat??Dah tonton video tu? jadi Vivix la rupanya rahsia ibu ini cergas dalam tempoh berpantang, tapi macam mana vivix membantu ketika dalam pantang?? 

Vivix bertindak :

 1. memulihkan sel-sel yang rosak
 2. mengembalikan tenaga pada sel
 3. memelihara sel-sel yang masih sihat


Ibu-ibu yang ingin berpantang dengan Vivix boleh terus call/ whatsapp Mie 010.3694948. Semoga ibu-ibu dapat berpantang dengan sihat dan cergas

2 ulasan:

 1. Vivix terbaik untuk kesihatan kita. Jangan abaikan pengambilan vivix setiap hari.

  BalasPadam
 2. Nak sihat dan cergas selepas bersalin boleh ambik vivix. Memang terbaiklah vivix ni.

  BalasPadam