Kelebihan EUROPEAN ELDERBERRY dalam VIVIX yang perlu anda tahu

Sabtu, Mei 07, 2016 Mie Normi 1 Comments




Buah apa yang kecik tu? comel je, kalau nak tau itulah European Elderberry yang merupakan salah satu bahan utama dalam kandungan vivix, selain daripada Anggur Muscadine, Polyganum Cuspidatum dan Purple Carrot. Jadi dalam entry kali nie Mie nak kongsi kelebihan European Elderberry dalam vivix.

Rupa Elderberry ni bulat-bulat kecik saiznya dan berwarna purple gelap. Ia banyak tumbuh di Negara Eropah dan Asia Barat. Apa yang menariknya pasal Elderberry ni sebab ia sejenis buah yang kaya antioksidan. Dalam elderberry nie ada flavonoids yang sangat membantu untuk kuatkan sistem imun melawan penyakit dan mengelakkan sel- sel kita daripada rosak akibat radikal bebas.



Antara kandungan Elderberry yang lain:


  1. vitamin C,
  2. high amounts of vitamin A
  3. potassium,
  4. iron,
  5. vitamin B6,
  6. fiber
  7. betacarotene.

Haa bukan carrot saja yang ada vitamin A dan beta carotene tapi Elderberry pun ada juga. Cuba bayangkan double khasiat yang kita dapat untuk mata bila kita ambil vivix ni, satu dari Purple Carrot dan satu lagi Elderberry. Jom kita tengok apa fungsi dan manfaat elderberry, ia bukan saja sedap tapi sangat bagus untuk kesihatan 



Fungsi dan Manfaat Elderberry








Ada 3 mekanisme utama elderberry berdasarkan kajian2 yang dijalankan iaitu :

  • Anti Radang : Dalam elderberry ada  anthocyanin yang sangat bagus dalam mengatasi masalah keradangan, meningkatkan sistem imun dan bagus dalam mengatasi masalah sakit2 otot.
  • Anti Virus : Jus elderbery banyak digunakan sejak dulu lagi untuk mengatasi masalah demam, selesema. sebenarnya dah ada kajian yang dibuat menunjukkan elderbery boleh mengubati serangan influenza A (HINI). Jadi kalau ada yang selalu demam sakit2 terkena selsema memang elok sangat ambil elderberry nie. Sebabnya Bioflavonoids dalam elderberry membantu memusnahkan virus yang boleh menjangkiti sel-sel.
  • Anti Kanser : Kajian yang dijalankan di makmal onkologi di Israel menunjukkan elderbery dapat bantu merangsang sistem imun badan dan penyelidik di sana merawat pesakit kanser dan AIDS dengan elderberry ni.


Ada satu lagi yang best tentang elderberry ni, Ia sangat bagus untuk masalah kolestrol. Kajian di salah sebuah universiti di Austria ada menunjukkan extract elderberry boleh mengurangkan pengoksidaan kolestrol jahat (LDL) .

Kita mmg tak nak kolestrol jahat ni oxidise sebab nanti boleh jadi plak pada dinding arteri. Jadi nak mengatasi masalah ni dan nak pastikan jantung sihat makanlah buah elderberry atau lagi senang makan je vivix terus.

Jadi setakat nie sahaja perkongsian mengenai Elderberry nie, semoga bermanfaat untuk semua ye, berjumpa lagi kita di lain entry. Nanti Mie nak kongsi mengenai dua lagi bahan utama dalam vivix iaitu Purple Carrot dan Polyganum Cuspidatum.



Pn.Mie : 010.3694948

1 ulasan:

  1. jarang jumpa berri.

    so, kalau jumpa, leh la try berry ni atau beli je vivix.

    BalasPadam