Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) | Penyakit ini boleh dirawat

Khamis, Mei 19, 2016 Unknown 0 Comments
Penerangan ringkas mengenai Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP)

Idiopathic ~ Imun
Thrombocytopenic ~ pengurangan jumlah platelet
Purpura ~ kawasan kulit dan membran mukus yang berwarna unggu

ITP (dikatakan penyakit imun) berlaku bilamana badan seseorang mengenali platelet sebagai bendasing dan menghasilkan antibodi untuk menyerang platelet tersebut. Punca bagaimana ia berlaku masih tidak diketahui. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, pengurangan kiraan platelet akan menyebabkan pendarahan yang teruk pada badan pesakit dan boleh menyebabkan kematian. Hari nie Mie nak kongsi kisah seorang isteri kepada pesakit ITP, Bagaimana penyakit ini dirawat? 


 ~ TESTIMONI pesakit 

Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) ~

" Saya puan Noriza dan suami saya berumur 51 tahun. Suami disahkan mendapat penyakit ITP.  ITP adalah penyakit penghancuran sel yang berlebihan ataupun antibodi menyerang sel-sel darah merah sendiri "

" Penyakit ini selalu terjadi pada kanak-kanak atau wanita dan jarang terjadi pada lelaki. Suami saya masa masuk hospital platelet darah cuma 2 "

" Kata doktor suami bila-bila masa boleh jatuh dan meninggal. Suami memang nazak waktu tu. Suami diberi bantuan oksigen, dimasukkan darah merah dan platelet "

" Sebulan di hospital platelet cuma naik ke angka 10. Ubat yang diberi doktor ialah prednisolone atau steroid yang diambil 14 biji sehari. Risiko ubat ini adalah kencing manis, darah tinggi, buah pinggang, hati dan penyakit lain. Muka dan perut dan jadi kembung "

" Nasib baik saya terbaca tentang produk shaklee dekat internet. Saya beli VIVIX dan Omega Guard. Selepas 3 hari platelet naik 16 dan suami dibenarkan keluar hospital. Alhamdullilah selepas setahun platelet naik sampai 130 dan steroid pun cuma ambik sebiji sehari "
Vivix penawar penyakit kronik, setiap penyakit ada penawarnya. InsyaAllah dengan izinNya
sms/whatsapp untuk tempahan 
Mie : 010.3694948

0 ulasan: