Bell's Palsy Berpuluh Tahun Hilang, Ia boleh dirawat

Rabu, Mei 18, 2016 Unknown 0 Comments

Bell's Palsy lumpuh saraf/ otot muka


Bell's Palsy boleh menyerang sesiapa sahaja, tidak kira peringkat usia. Punca sebenar Bells Palsy belum diketahui sehingga sekarang. Walaubagaimanapun, hasil kajian sekumpulan penyelidik dan pakar perubatan Jepun mendapati penyakit ini berpunca daripada virus herpes simplex

Berdasarkan teori mereka, virus ini berpunca daripada penyakit kayap dan chicken pox, yang hidup dalam saraf ganglion sama ada di sebelah kiri atau kanan telinga seseorang.

Bagaimana Bells Palsy boleh terjadi?


Bells palsy terjadi apabila saraf pada bahagian muka tidak berfungsi dan otot pada bahagian sebelah muka menjadi lemah dan seterusnya lumpuh. Saraf cranial yang bertugas untuk mengawal otot pada bahagian muka musnah dan pesakit tidak dapat membuat mimik muka atau mengelipkan mata.

Pesakit tidak mampu membuat aktiviti mudah seperti senyum dan makan, manakala air liur pun susah nak ditelan, telinga akan menjadi sangat sensitif kepada bunyi dan deria rasa lidah pesakit juga tidak berfungsi.

Simptom Bells Palsy ini juga berlaku secara tiba-tiba, ianya bermula dengan sakit pada bahagian leher dan diikuti dengan bahagian belakang kepala. Antara simptom-simptomnya ialah :


  • 1. Dahi tidak boleh berkedut
  • 2. Kelopok mata jatuh (tak boleh tutup rapat)
  • 3. Mata kering atau air mata berlebihan 
  • 4. Otot pipi jatuh, bergerak dengan sendiri atau menjadi lemah
  • 5. Hujung mulut jatuh 
  • 6. Hidung tidak boleh digerakkan seperti membuat kembang dan kempis
  • 7. Mulut menjadi kering 
  • 8. Lidah akan berasa kebas, hilang deria rasaPesakit Bell Palsy boleh dirawat dengan rawatan fisioterapi yang terdiri daripada rawatan haba/ ice massage/ urutan bahagian muka atau senaman muka. Selain itu Vivix juga adalah salah satu ikhtiar yang boleh membantu dalam penyembuhan penyakit ini.

Vivix diadun dengan 4 bahan semulajadi iaitu anggur muscadine, lobak unggu, elderberry dan juga knotweed jepun yang sangat mujarab dan dapat membantu menyembuhkan penyakit Bells Palsy ini. InsyaAllah dengan izin Allah jua. 

Untuk info yang lebih lanjut, anda boleh baca testimoni pengidap penyakit ini yang telah berjaya sembuh setelah mengamalkan vivix.


Testimoni pengguna Vivix


Testimoni pengguna Vivix

sms/whatsapp untuk tempahan : Mie 010.3694948

Pulih dari stroke dengan vivix 0 ulasan: